Anduril 1

Uit de Standaard 13 juni
Auteurs : Mark Eeckhaut, Pieter Van Maele

Een Brussels bedrijf dat in De Panne een hoogtechnologische camera plaatste om transmigranten naar het VK te monitoren, voelt zich bedreigd door Nicholas Paelinck, korpschef van de zone Westkust.

Is korpschef Nicholas Paelinck, alias ‘de sheriff van de Westkust’, ­vorig jaar zijn boekje te buiten gegaan toen hij de camera’s van het Brusselse technologiebedrijf iSea opzij schoof? Die stonden er in het kader van een project ter bestrijding van de transmigratie naar Groot-Brittannië. In de plaats daarvan kwam een camera van de Amerikaanse firma Anduril. Een Brusselse onderzoeksrechter voert alvast een onderzoek naar corruptie, poging tot afpersing en bedreigingen.

 

De Centrale Dienst ter ­Bestrijding van de Corruptie (CDBC) voerde maandag in dat ­kader een reeks huiszoekingen uit bij de politiecommissaris, maar ook op de gemeente De Panne. In de mails die Paelinck in het najaar uitwisselde over de zaak stonden ook de burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (Het Plan B), en de West-Vlaamse gouverneur Carl ­Decaluwé in kopie. Daarom worden ook zij geviseerd.

Zicht op strand en duinen

De zaak draait rond de plaatsing van een gesofisticeerd camerasysteem op een hoog appartementsgebouw aan de Dynastielaan in De Panne. ISea NV huurde die site op een flatgebouw vlak bij de kustlijn. Vanop het gebouw konden ze, in het kader van de strijd tegen illegale transmigratie, het strand en de duinen aan de Frans-Belgische grens en het Kanaal in het oog houden. Voor de uitbating van de apparatuur sloot iSea sinds 2020 meerdere zogenoemde ‘proof of concepts’ af met de gemeente De Panne, de politiezone Westkust en de provincie West-Vlaanderen. Zulke tijdelijke proefopstellingen zijn bedoeld om de werking van nieuwe technologie te testen. ­Nadat een eerste proefopstelling met een thermische camera van iSea succesvol was afgerond, zou het bedrijf volgens onze bronnen de apparatuur voor meerdere honderdduizenden euro’s te koop aangeboden hebben, maar uit geld­gebrek gingen de overheden daar niet op in. Het budget voor een tweede proefopstelling van iSea – het zou gaan om 93.000 euro – werd toen opgehoest door de UK Border Force. De Belgische autoriteiten werken in de strijd tegen illegale migratie structureel samen met dat Britse overheidsagentschap. Uiteindelijk zou de testopstelling echter niet aan de verwachtingen voldaan hebben, en zou ze door iSea zelf zijn stopgezet.

Ook in Gibraltar

Na die twee proefopstellingen van iSea, vernam De Standaard, zou de UK Border Force zelf met het aanbod gekomen zijn om een Anduril Tower-camera op de site te plaatsen. De Britten gebruiken meerdere van dergelijke hoogtechnolo­gische bewakingscamera’s van Amerikaanse makelij voor de bewaking van hun grenzen, onder meer in het overzeese gebiedsdeel Gibraltar. Een van de Anduril ­Tower-camera’s van de Britten ­belandde op die manier op het dak van het flatgebouw in de Dynastie­laan in De Panne. Tot ze vorige week op last van een onderzoeksrechter verwijderd werd, na een klacht van iSea.

ISea meent dat korpschef Paelinck zijn boekje te buiten ging door met Anduril in zee te gaan. Paelinck zou er zelfs mee gedreigd hebben een pv op te stellen als iSea weigerde om de site vrijwillig te verlaten

Paelinck zelf reageerde woensdag verontwaardigd bij het Nieuwsblad. “Er is helemaal geen sprake van corruptie. Er is net een heel transparante overeenkomst met de Britten.”

Volgens Paelinck kwam hij in conflict met iSea toen ze weigerden hun camera van het gebouw te verwijderen. “Ik heb toen gezegd dat ik een pv zou opstellen en blijkbaar hebben zij dat opgevat als een ­bedreiging. Maar ik heb me niet verrijkt en ik heb al zeker niemand bedreigd. Ons land schiet zich in dit onderzoek in de eigen voet in de strijd tegen de mensensmokkelaars.”